.


 
ÍndiceRegistrarseConectarse

Comparte | 
 

 11-04-09.- "Les llengues per decret"

Ir abajo 
AutorMensaje
Invitado
InvitadoMensajeTema: 11-04-09.- "Les llengues per decret"   13.04.09 12:54

Nacio Valenciana, 11-04-09

LES LLENGÜES PER DECRET

Des de 27 de març passat llegia en un mig escrit de la ara nomenada Comunitat Valenciana uns articuls que portaven per titul “Sobre la lengua: Idiomas por decrteo (I) (II) (y III), del que em va cridar l´atencio la gran imaginacio i el sarcasme en que l´autor abordava un tema tan delicat, especialment per als valencians, i que constituïx al mateix temps element identitari de molts pobles de la Terra, la llengua.

Els estufdis antropologics seriosos son lo contari a aquells a que nos tenen acostumats els nostres “cientifics” paisans, que partixen de premisses preconcebudes per a arribar a les conclusions predeterminades que els mouen i els interessen; eixos que, deixantl´estudi de camp per a atres, fan les valoracions en funcio dels seus interessos, o si algun estudi de camp han realisat, els deixen primer dormitar en les seues carpetes de treball, per a que siguen oblidats, quan no son destruïts, no sigaque algu els trobe i comprove com la realitat socialper ells estudiada desdiu en tot les seues teories preconcebudes i les seus conclusions interessades que pretenen que acceptem com a actes de fe.

No dubte que si els colombians, els argentins o els benicarlandos arribem a desenrollar una consciencia de que el seu idioma, la llengua en que es comuniquen, es el colombia, l´argenti o el benicarlando, estan en el seu dret de nomenar-les d´esta manera ¡fins aci es podia arribar! El dret dels pobles i el dels individus està per damunt dels decrets. Sabra, sabran, que la filologia es una ciencia social i no exacta, i que ademes, en el món mundial es dedica a estudiar els fenomens llingüistics, des de la diacronia i la sincronia dels mateixos, i no a impondre normes- d´aixo nomes s´encarreguen algunes academies i instituts i alguns departament de filologia- estos casi tots englobats en l´entorn de llengüs com el catala.

Pero es dona el cas que de momet, ni aquells, els del continent america, ni estos- els benicarlandos -valencians- caminem atribulats en estes preocupacions. Perque els primers no tenen problema a l´hora de donar nom a la seua llengua –castella-espanyol-, ni nosatros, els valencians dubtema donar “un atre” nom a la nostra llengua propia que no siga el de llengua valenciana/idioma valencià. Nomes els “esnobs”, els”coents” –com diem per estes terres-, amants de decrets i imposicions i inmersos en un continu complex d´inferioritat, diuen, perque aixina es, que la seua llengua es una atra, el catala. Si, eixa es la seua llengua, perque han segut capaços d´abandonar la seua llengua materna per a, darrere d´un proces de “nurmalització” o convergencia en l catala, deixar lo normal i propi, per l´alie i inventat.

Caldra recordar aci que el catala, que es oficial en Catalunya i en el sistema educatiu valencià –aci aço sempre sol maquillar-se en aplatius com “valencià”, “la nostra llengua”, “la llengua comuna”…- no es mes que el producte d´una imposicio per decret –i si no investigue el proces que es va seguir per a normativisar eixa llengua, el de l´invent i el de la imposicio, protagonisats per una persona que no era filolec (Pompeu Fabra) i per un politic (Prat de la Riba).

Clar que les llengues no poden, o millor, no han de ser impostes per decret, les llengües son el producte d´una societat, de la seua historia i progrés, i han de servir per a comunicar-se, no per a crear clasismes o servilismes politics o culturals.

Coincidixc en l´autor de l´escrit aludit en fer-nos eco de les mateixes cites relatives als acomplexats als mateix temps que falaços mensages del president de la “Comunitat Valenciana”, pero no dubtara en doanr la rao al valecianisme, que este senyor es precisament quí mes ha fet per la imposicio del catala en els coleges –sistema educatiu i en l´administracio-, i ho ha fet no sols per Decret, en la creacio de l´Academia Valenciana de la Llengua (sucursal i gosset falder de l´Institut d´Estudis Catalans que nos costa un pessic mes que considerable en els presupostos anuals de la Generalitat), mes encara ha convertit esta organisacio “politica” en una institucio que forma part del nostre Estatut –per cert del que mai la ciutadania ha tingut l´oportunitat de votar com en atres territoris de l´Estat han fet en els seus Estatuts.

El nostre idioma, el valencià es una llengua que necessita una especial atencio i proteccio, i caldra velar per evitar que s´ompliga de barbarismes/extrangerismes en substitucio de paraules autoctones – d´aixo hauria d´ocupar-se eixe organisme que es la AVL- i no resucitar morts, paraules caigudes en desus fa segles, o velar per la convergencia en l´idioma dels nostres veïns del nort. La llengua valenciana no necessita de decrets que la condenen a l´oblit i a la sumissio a atres llengües proximes,molt paregudes, pero no iguals. I es que els valencians que sentim l´orgull del poble que conformem, no necessitem tuteles que embruten el nostre idioma en paraules malsonants i tan estranyes com els castellanismes que tan odien els “catalaners”(1) que se´ns mostren en el seu halo d´autoritat “cientifica”, que per cert no besllumenen mes que els de la seua secta i els que es mouen en els seus circuls.

(1) Diu-se d´aquells que sent valencians, d´orige o adopcio, renuncien a la seua condicio nacional per a propagar el catalanisme i contibuïxen a recolzar i difondre les idees imperialistes que comporta el proyecte de “països catalans”.

Secretaria de Cultura d'UNIO VALENCIANA
Volver arriba Ir abajo
 
11-04-09.- "Les llengues per decret"
Volver arriba 
Página 1 de 1.
 Temas similares
-
» Govern | Convalidació o Derogació del Decret-Llei 1/2019 pel qual es modifica la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme
» "La Madre Naturaleza realmente se divirtió creando planetas".
» José Saramago: "La izquierda ni piensa, ni actúa, ni arriesga una pizca"
» Café y té "buenos para el corazón"
» Maldiciones de burro ENVIDIOSO no llegan "al cielo", miren los deseos del "humanista" lambizcon traidor a todo lo que se le cruce en el camino

Permisos de este foro:No puedes responder a temas en este foro.
. :: Comunicats Unio Valenciana-
Cambiar a: