.


 
ÍndiceRegistrarseConectarse

Comparte | 
 

 26-04-09.- "Les Llengües per decret (II)"

Ir abajo 
AutorMensaje
Invitado
InvitadoMensajeTema: 26-04-09.- "Les Llengües per decret (II)"   27.04.09 10:16

Nacio Valenciana, 26-04-09


LES LLENGÜES PER DECRET (II)


Que interessant resulta resumir tota la seua argumentacio en la frase respetar al que sabe. Quina llastima que, a vegades, els que saben -o millor, els que aparenten saber- nomes argumenten en relacio a interessos clasistes, economics o sociopolitics. Voste, segurament, sera dels que pensa que a una mateixa llengua, una mateixa cultura i, potser, no una mateixa organisacio politica –de moment- perque devem mantindre mes politics i administracions, per allo de la crisis.

Que curios que el portugues no es nomene gallec ¿no li pareix? Segons la seua argumentacio i la de los que saben aixina hauria de ser ¿no? I que curios que mai haja suscitat cap polemica transcendent a nomenar de diferent forma al gallec i aixo que voste li reconeix fins a quatre dialectes. Sapia que tambe hi ha atres que saben, -per cert, sistematicament censurats i apartats dels ambits formals, perque els seus arguments no agraden- que discrepen absolutament de teories trasnoctades com la que aludix de la reconquista i posterior repoblacio, que no se soste per cap lloc.

Ni l´angles -en les seus variants-, ni el castella –en les seues- van poder sorgir respectivament des dels EUA, Australia o America Llatina; la seua presencia alli nomes s´explica perque eixes lengües ya estaven consolidades quan van ser portades pels conquistadors, que els impongueren darrere d´un proces d´acultaracio sobre societats a les que van aniquilar, van sometre o simplement van conolisar en els seus idiomes, costums, religions… de conquistadors.

En el nostre cas, ningu podia haver portat el catala a les nostres terres valencianes perque com a idioma no existia, i perque els que aci van vindre no es caracterisaven per la seua condicio de catalans ya que eixa condicio nacional tampoc existia. El valencià es va gestar aci com a evolucio del llati vulgar i en les aportacions de tots els que van concorrer en l´empresa jaumina: aragonesos, navarresos, castellans, del sur de l´actual França, hongaresos… i tambe de comtats situats en l´antiga Marca Hispanica.

La llengua valenciana va conseguir tindre un segle d´Or, que no el catala; i el valencià va disfrutar des de molt pronte d´obres lexicografiques, diccionaris i gramatiques mentres que el catala encara a principis del segle XX estava en proces de fabricacio per part de l´Institut d´Estudis Catalans.

Fins a eixe moment “los que sabían” incloïen al catala con un dialecte del provençal o llemosi, i va ser una decisio politica –que no una atra cosa- lo que va permetre als catalans dotar-se d´una llengua. I en el seu dret estaven, perque qualsevol dialecte pot arribar a ser llengua –i aço si forma part d´una hipotesis cientifica ben sustentada per la filologia-.

Per cert, que diferent actitut la tinguda en l´euskera i en el catala. Mentres el “euskera unificat” s´ha creat a partir dels diferents dialectes el IEC va optar per enaltir la llengua de prestigi d´una d´ells, el barceloni, demostrant ya des del principi l´actitut elitista i poc respectuosa en la varietat que han segut des de llavors la seua carta de presentacio.

Tambe els filolecs (els autentics, no els del pesebre) pensen que cal deixar opinar “ a los que saben”, aço es, als parlants de les llengües; i en el nostre cas, el nostre poble –que no es bobo- mai va dubtar en usar la seua llengua propia i denominar-la en el gentilici que li correspon, valenciana. Aixina ha segut fins que van arribar estos “sabis” filolecs, vividors de la subvencio, a reescriure la Historia i van començar a impondre, per decret, lexic, expressions i estructures estranyes a la llengua particular dels valencians. Tot aço davant de l’indeferencia de tots els departaments de romanistica “del mon mundial”, en que no s´ha escatimat presencia catalana ni contrubucions economiques i bibliografiques a fi de controlar i expandir les seus interessades tesis.

En fi, que lo ridicul, trist i intolerable es continuar repetint les consignes (que no arguments) ya ampliament demostrades com falses, i que nomes poden convencer a aquells cuya valenciania acomplexada els predispon a creure´ls.


Secretaria de Cultura d’ UNIO VALENCIANA
Volver arriba Ir abajo
 
26-04-09.- "Les Llengües per decret (II)"
Volver arriba 
Página 1 de 1.
 Temas similares
-
» "La Madre Naturaleza realmente se divirtió creando planetas".
» Maldiciones de burro ENVIDIOSO no llegan "al cielo", miren los deseos del "humanista" lambizcon traidor a todo lo que se le cruce en el camino
» Reportaje "500 gr de Vida"
» Canarias consiguirá finalmente el estatuto internacional de "Estado Archipielágico" grácias a ZP, décadas despues de sus congeneres Portuguesas de madeira y Azores
» Muestra pictórica: "Ecos del Tibet", de Alicia Fernández.

Permisos de este foro:No puedes responder a temas en este foro.
. :: Comunicats Unio Valenciana-
Cambiar a: